torsdag 21 juni 2012

Underfors

Författare: Maria Turtschaninoff

I våras fick Litteralund besök av finlandssvenska Maria Turtschaninoff och där hörde jag henne berätta om sin bok Underfors. Jag hade tidigare läst De ännu inte valda och nu blev jag väldigt nyfiken på hennes nya bok. Den här gången är målgruppen lite äldre. Boken är klassad som ungdomsbok på svenska bibliotek, men jag skulle tippa att den passar från 10-12 år och en bra bit uppåt beroende på läsare.

Alva lider av svåra kontrollbehov. Hon tar olika vägar hem från skolan varje dag för att ingen ska kunna förutse hennes rörelsemönster och tvingar sig att memorera allt hon ser och hör som skulle kunna vara av betydelse, eller en potentiell fara. Ändå finns det saker Alva inte minns. De första åren av hennes liv är en total lucka, de åren innan hon kom till sina adoptivföräldrar i Helsingfors. Men så kommer det plötsligt meddelanden från det förflutna. Meddelanden som uppmanar Alva att minnas. Hon försöker verkligen, men det är tomt. Så dyker Nide upp. Lång, mörk och med en oemotståndlig dragningskraft. Han berättar vem Alva är och var hon kommer ifrån och Alva faller pladask, hon tvekar knappt att lämna allt och följa Nide.

Joel beundrar Alva på avstånd, tränar parkour i stadens parker och önskar att han vågade bjuda ut henne. När han så tillslut lyckas ser han henne försvinna bort från deras date, innan den ens hunnit börja, i sällskap med en mörk främling. Joel följer instinktivt efter och hamnar i en värld under Helsingfors, Underfors. Men var är Alva? Och vem är den mörka främlingen, Nide? Vem är att lita på och vad är sant, vad är falskt?

Turtschaninoffs fantasyroman bygger på vår nordiska folktro. Hon använder sig av bergsrån, troll, häxor och bäckahästen i detta äventyr som tar oss både djupt ner under Helsingfors och långt upp i Finländska Lappland. Som svensk läsare är det alltid några ord och uttryckssätt som känns ovana i den finlandssvenska dialekten, fast själv tycker jag snarare att det berikar än stör. Som helhet en uppfriskande bekantskap som omväxling mot alla dessa vampyrer, drakar och orcher.

Udda verklighet

Författare: Nene Ormes

Visst är det underbart när en bok är något mer än bara billigaste möjliga pocketutgåva med första bästa omslag? När boken i sig är lika lockande oemotståndlig som en exklusiv chokladask eller en presentförpackning från Baglady? Nene Ormes debutroman Udda Verklighet är just sådan. Omslaget är suggestivt i svart och röda toner med en blid som tecknar en kontur av Malmö, där solen strax ska gå ner bakom Turning Torso och och ett par fåglar cirklar i förgrunden. Dessutom har boken svart snitt, vilket fulländar det eleganta intrycket. Faktiskt så välgjort att man för en gångs skull skulle kunna döma boken efter omslaget.

Udda är en tjej som bor i Malmö, har få men trogna vänner, plågas svårt av insomnia och mardrömmar och hankar sig fram med hjälp av ett kneg på ett telefonundersökningsföretag. En dag vill hennes vän Daniel hjälpa henne att bota mardrömmarna genom att bevisa för henne att hon inte drömmer sant. Resultatet blir det omvända: Udda ser saker hon tidigare bara sett i drömmen finnas i verkligheten. Daniel, som är rollspelare och tycker Uddas mardrömmar är spännande trots de fasansfulla bilder de ger Udda, bestämmer sig för att utforska det kulvertsystem de upptäckt. Udda skräms av det hela och vill inte följa med. Plötsligt är Daniel borta, och Uddas mardrömmar verklighet.

Ormes tar oss med på ett äventyr i ett Malmö vi både känner igen och aldrig ens kunnat drömma om. Genom tidslager, ner under marken och högst upp i Torson - där så klart Oraklet tronar. Något för alla som vill ha något lite smartare och snyggare att läsa!

fredag 15 juni 2012

Boken om allting


Författare: Guus Kuijer

En helt underbar bok är det här: ALMA-pristagaren Guus Kuijers Boken om allting. En liten och stillsam berättelse, som bjuder på avgrundsdjup och vilda vågor.

Ramberättelsen är att författaren Kuijer, som tänkte skriva en bok om sin lyckliga barndom, blir uppsökt av en gammal man, som visar honom "Boken om allting". Utifrån denna skriver Kuijer historien om Thomas.

Thomas är en pojke som ser de mest underliga saker, sådant som ingen annan ser. Om detta skriver han i "Boken om allting". Och visst finns det anledning att fly in i fantasins värld för Thomas. Hans hem regeras av en strängt religiös fader som slår både Thomas och hans mamma, eftersom han ser det som sin uppgift att uppfostra dem i Herrens tukt och förmaning.

Granne med Thomas bor fru Van Amersfoort, hon är en häxa, alla barnen på gatan är rädda för henne, Thomas med. Men mer eller mindre av misstag hjälper han henne med väska och blir bjuden på saft, det bli början på en öppning i Thomas slutna värld. Och så är det Thomas syster, som Thomas tror är helt dum i huvudet, men som visar sig vara den som kan överträda gränser och riva murar. Flera goda krafter samlas för att ändra vad som är fel i Thomas familj, så att denna fruktansvärda historia till slut får ett riktigt lyckligt slut.

Men vad är det med bokförlaget OPAL? Vill de inte att barn ska läsa deras böcker? Först ger de ut denna pärla förtäckt i ett helt omöjligt omslag. Sedan ger de ut den på nytt i samband med ALMA-prisutdelningen i ett ännu värre omslag. Säga vad man vill, men de gör i alla fall inte vårt uppdrag som bokförmedlare enklare!!




torsdag 7 juni 2012

Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll


Författare: Linda Belanner & Fredrik Persson

Mattias skulle egentligen varit död. Men han slapp undan, mot att han är dödens hjälpreda, som en praoelev ungefär. Döden är nämligen trött på sitt jobb och behöver semester. Det är därför han har värvat en hjälpreda.

Tyvärr är Mattias väldigt dålig på att döda folk. Han kan helt enkelt inte, så fort han försöker börjar han gråta och låter personen leva vidare. Men då rubbar han balansen. Man kan inte bara låta bli att döda människor, alla måste ju dö någon gång. När Mattias låter någon komma undan tar döden, eller Göran som han egentligen heter, ut det på någon annan, någon måste alltid betala. I värsta fall får hans bror rycka in och jämna ut balansen igen och det är det ingen som vill, till och med Göran är rädd för brorsan.

Nu är det Zahras tur. Hon cyklar snabbt på de regnvåta gatorna, med musiken från sin mp3 pumpande i öronen, men när hon kommer till bron får hon se en kille stå där, en kille i svart huvtröja. Plötsligt kör hon in i broräcket och slungas över och ner på den hårda asfalten flera meter nedanför. Då står killen där igen.

”Jag har kommit för dig.” säger han och sträcker ut sin hand mot Zahra.

Rolig och fantastisk historia om livet, döden och kärleken, lättläst, för högstadiet.
Stinkis
Författare: David Walliams

Stinkis är en hemlös luffare, som alltid sitter på samma bänk i parken tillsammans med sin hund, Hertiginnan. Stinkis luktar mer illa än någon kan föreställa sig. Därför är det ingen som pratar med honom eller ens närmar sig honom. Alla människor håller sig på så långt avstånd från Stinkis som de bara kan.

Men en dag kommer en flicka fram till Stinkis och börjar prata. Flickan heter Chloe och är en väldigt snäll och omtänksam person. Dessutom är hon väldigt ensam. Hon har en mamma som är egoistisk och elak och som bara skäller på henne hela tiden, en pappa som är snäll men som inte säger så mycket och en syster som får all mammans uppmärksamhet och kärlek och som älskar att göra livet surt för Chloe. I skolan bli hon mobbad och hon har inte en enda vän. Därför vill hon bli vän med Stinkis.

Chloe bestämmer att Stinkis kan få bo i deras trädgårdsskjul, utan att hennes föräldrar får veta det. Problemet är bara att dels luktar Stinkis så mycket att lukten letar sig in i huset och dels verkar Stinkis van vid en annan typ av tillvaro vilket gör att när han flyttar in i skjulet förväntar sig att Chloe ska passa upp på honom och förse honom med mat i tid och otid. Hur ska hon lyckas göra det utan att hennes föräldrar märker att hon gömmer en gammal stinkande luffare i deras trädgård?

Rolig historia som passar som högläsning från år tre.
Sjutton år och skitsnygg
Författare: Emma Granholm

Felix kommer hem från en påtvingad tvåveckors semester i Grekland med sina föräldrar och han märker genast att något är annorlunda. Både hans flickvän, deras två bästa vänner Diana och Suss och till och med Suss lillebrorsa beter sig konstigt. De verkar inte ett dugg glada över att Felix är hemma utan är istället helt besatta av en ny kille som de har lärt känna.

När Felix äntligen träffar killen, Zäta, förstår han varför.

Felix är van vid att vara i centrum, älskad och dyrkad eller fruktad av alla. Han är sjutton år och skitsnygg och han kan i princip bete sig hur han vill utan att någon protesterar. Han är en stor skitstövel mot de flesta i sin omgivning, men kommer undan med det. Men nu har Zäta på bara två veckor tagit hans plats. Han är längre, ännu mer vältränad, ännu snyggare och häftigare och helt enkelt mer av allt. Det värsta är att Zäta är ute efter Felix flickvän, Alexa och han verkar inte sky några medel för att ta henne från honom.

Felix märker genast att det är något som inte stämmer med Zäta, men ingen av de andra ser det han ser. De tycker att Zäta är underbar och spännande och vill inte alls lyssna på Felix varningar.

Lättläst bladvändare om kärlek och vänskap och om popularitet och om hur man beter sig mot sin omgivning. Inte djupaste personsskildringen i sommar, men klart underhållande och bitvis riktigt spännande.
Matchad
Författare: Ally Condie

Cassia lever i en framtid där allt kontrolleras av Samfundet för människornas bästa. Samfundet bestämmer var människorna ska bo (i likadana hus för att inte skapa avundsjuka och osämja), vad de ska ha på sig (likadana kläder i lugna, icke upphetsande färger), vad de ska äta (noga uppmätt och tillagat för optimal hälsa), vilken litteratur och konst som är tillåten (ett hundra dikter och ett hundra musikstycken, resten har förstörts),, vad de ska arbeta med, vad de ska göra på sin fritid och när de ska dö (på sin 80:e födelsedag).

Genom att kontrollera allt har de lyckats utrota i princip alla sjukdomar och skapa fred och lugn i större delen av världen. Varje minut av människornas tillvaro är kontrollerad och allt räknas ut med statistiska sannolikheter så de behöver i princip aldrig välja något själva.

När man fyller 17 år får man veta vem man är matchad med, alltså vem man ska gifta sig och bilda familj med. Cassia blir till sin stora glädje matchad med Xander, hennes barndomsvän. Men när hon får sitt microchip med information om sin match visas ett annat ansikte, en kille som heter Ky Markham. Cassia känner Ky och när hon får se hans ansikte på sitt microchip, även om det bara är några sekunder, och även om hon vet att Xander har räknats ut att vara hennes verkliga match, väcks hennes intresse för honom.

Cassia blir förälskad i en värld som inte tillåter den typen av känslor utanför systemet. Sakta börjar hon inse att den värld där hon vuxit upp och som hon alltid har sett som perfekt har en väldigt mörk sida. När hon får en förbjuden sak av sin farfar börjar hon bryta mer och mer mot reglerna. Något man inte gör ostraffat.

Dystopi att erbjuda läsare som plöjt Hungerspelen. Fast Matchad är lugnare och mindre våldsam, men problematiken med ett samhälle som står över individen har klara likheter och ger en intressant jämförelse.

Kaninhjärta

Författare: Christin Ljungqvist

Tvillingarna Mary och Anne är som en person i två kroppar. Fast samtidigt olika. Mary är vild och destruktiv, Anne är försiktig, tänkande och den som skyddar sin syster.

Tillsammans fungerar systrarna som ett medium för de döda. Spöken intar Marys kropp, lägger sina ansikten som plastfilm över hennes och använder hennes röst. Anne ser och hör och berättar för Mary efteråt.

Systrarnas föräldrar har precis separerat, pappan har flyttat till en lägenhet i Göteborg tillsammans med en annan kvinna. Mary bestämmer att hon och Anne ska bo i pappans lägenhet i hemlighet under två veckor när han och hans sambo är i Thailand på semester.

Innan de reser intar en spökkvinna Marys kropp och hon varnar Anne för att de står inför ett vägval och att om de väljer fel, om hon och Mary ger sig iväg hemifrån, kommer hemska saker hända. Spökkvinnan säger att Mary kommer ta sitt liv. Anne berättar inte för sin syster om varningen. Hon är livrädd att hon skulle plantera idén att ta sitt liv i Mary om hon berättade. Genom att inte berätta och genom att panikartat gömma alla vassa saker i systerns närhet försöker Anne rädda henne.

Men i Göteborg träffar systrarna en kvinna som vill ha deras hjälp för att hitta en försvunnen liten flicka och de sugs in i ett händelseförlopp som driver Mary längre och längre från Anne och närmare sin död.

Spännande, otäck och vacker. Lämplig för goda läsare från skolår åtta skulle jag säga.

måndag 4 juni 2012

Ellen, sorken och hemligheten

Författare: Maria Frensborg

Ellen och hennes bästis Sorken vill absolut inte bli vuxna. De har startat en Krumelurklubb, efter Pippis krumelurpiller, men de har inte ännu hittat någon metod för att slippa bli vuxna.

Så träffar de Ellens gammelfaster Nelle på en fest och hon är inte som någon annan vuxen de träffat. Hon hoppar i värdparets stora säng och berättar fantastiska historier från sin barndom. Kan det vara så att Ellen vet hemligheten med att slippa bli vuxen?

Charmig bok om två småknäppa tjejer och en helknäpp tant. Passar ypperligt för högläsning i sex-sju-års åldern.