söndag 12 april 2015

Den röda pyramiden

Författare: Rick Riordan

I den här boken, som är del nummer ett i Kanekrönikan, för författare Rick Riordan över sitt succékoncept från Percy Jackson- och Olympens hjältar-böckerna till ett antikt egyptiskt kontext. Handlingen berättas i jagform ömsom av syskonen Carter och Sadie och sägs vara en utskrift från en ljudinspelning som författaren kommit över.

Carter och Sadie har lev skilda åt sedan deras mamma dog i en olycka för sex år sedan. Carter har kuskat världen runt med lätt packning med sin pappa som är egyptolog medan Sadie levt ett lugnt och ganska vanligt liv hos morföräldrarna i London. Två gånger om året får pappan träffa sin dotter och det är vid ett av dessa tillfällen, på julafton, som Carters och Sadies äventyr tar sin början. Efter att ha betett sig underligt och mumlat osammanhängande saker och haft en häftig diskussion med en främling som gömt sig utanför morföräldrarnas port, tar pappan dem med till British Museum. Där beter han sig ännu märkligare, får Carter och Sadie att hjälpa honom att låsa in en museiintendent på dennes kontor och spränger därefter Rosettastenen, varpå minst en ondskefull egyptisk gud sätts på fri fot, pappan försvinner i en kista genom golvet och polisen är beredda att arrestera Carter och Sadie. Då träder främlingen som haft en dispyt med deras pappa in och för dem med hjälp av en egyptisk vassbåt genom Duat (andevärlden) till New York där han har sitt hem. Mannen, som är deras farbror Amos, berättar att han och bägge deras försvunna föräldrar är egyptiske magiker. Att de härstammar i rakt nedstigande led från två olika ätter av faraoner. Att deras föräldrar brutit mot "Husets" - de som bestämmer över de egyptiska magikerna - regler på något sätt. Att de själva bär på magiska gåvor så starka att de har fått växa upp åtskilda för att deras krafter tillsammans kan vara okontrollerbara och farliga. Snart visar det sig att världen svävar i omedelbar fara. Huset tror inte på dem, Amos försvinner, deras föräldrar är borta och nu står de ensamma i kampen mot storslagna onda krafter utan annan hjälp än huskatten Muffins. Men Muffins visar sig så klart vara så långt ifrån en vanlig huskatt man kan komma. Och är de verkligen ensamma? Vad är det för röster som talar inom dem? Kommer de att kunna rädda världen? Eller sin pappa?

Stilen här liknar väldigt mycket stilen i Riordans böcker om de grekiska och romerska gudarna och hjältarna. Liksom i dem avbryts berättandet av tillbakablickar och nästan varje gång de stackars barnen lägger huvudet på kudden - eller det egyptiska nackstödet- förs de bort på drömvandringar som ger dem förklaringar och ledtrådar. En annan likhet är den stressande tidsgräns barnen jobbar mot, hinner de inte i tid förgörs världen av de onda makterna. Och även i de här böckerna får Riordan ihop den antika mytologin, dess gudars egenskaper, släktskap och nycker, mycket fint med äventyret barnen är med om. Sadies och Caters berättarröster gör personliga kommentarer som passar dem som moderna barn fångna i ett egyptiskt äventyr och ofta blir det också underhållande och roligt. Men det finns också en allvarlig underton i syskonens saknad och rivalitet och de besvär och problem som afroamerikansk ung man som Carter stöter på. Liksom Olympens hjältar-serien kan man läsa den från mellanstadiet och gärna som högläsning.

Modernista, 581 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar