lördag 28 februari 2015

Krigarna

Författare: Mats Wahl

Krigarna är den andra delen av  Wahls nya serie "Blodregn". Den första delen Ryttarna har Lotta förtjänstfullt skrivit om här på BokLus tidigare.

Krigarna tar vid några månader efter det Ryttarna slutar. Elin har fått sin dotter Gerda. Man försöker leva sitt liv på gården Liden, men oroligheterna kryper allt närmre. Motståndsligor finns överallt och regeringsstyrkorna blir allt mer nervösa. Laglösa banditgäng härjar och gör livet osäkert för alla. Plötsligt dyker militären upp och tar Elin och Gerda till fånga. De förs till Fästningen där de skiljs åt och Elin utsätts för förhör med tvivelaktiga metoder, de tror att hon har information om sin moster Karin och andra inom motståndsrörelsen, men Elin berättar inget. Så småningom lyckas Elin undslippa med Gerda. Nu återstår att ta sig hem genom landet härjat av nyckfullt klimat och krig.

Det här är så bra och spännande! Jag har läst båda böckerna i snabb takt och nu när jag är färdig infinner sig, som med alla riktigt bra böcker, en saknad efter karaktärerna och miljöerna i "Blodregn". Det är absolut i klass med Hungerspelen, mycket bättre och mer välskrivet än Divergent, här finns alla chanser för en internationell bestseller. Miljöerna och händelseförloppen är realistiskt beskrivna, karaktärerna trovärdiga och den motvilliga hjältinnan Elin går rakt in i hjärtat. Bara läs och njut!

Natur & Kultur, 396 sidor

tisdag 24 februari 2015

Katherineteorin

Författare: John Green

Colin har blivit dumpad av sin nittonde flickvän med namnet Katherine. Hans kompis Hassan tar med honom på en roadtrip för att hjälpa honom att komma vidare. Det är upprinnelsen till John Greens roman Katherineteorin från 2006 som nu kommit ut på svenska.

Colin är en pojke som kanske ligger på gränsen till någon form av diagnos, nu är han istället kategoriserad som "underbarn".  Han läser 500 sidor om dagen och är besatt av anagram. Colins problem, förutom att han inte riktigt förstår sociala koder och att han tenderar att bli dumpad av Katherinor, är att han är på väg att växa ur kostymen som underbarn och han vet att få underbarn växer upp och blir genier. Han oroas av tanken på att inte åstadkomma något stort i sitt liv.

Innan Colin och Hassan kommit särskilt långt på sin roadtrip, lockas av huvudvägen mot hålan Gutshot som skryter med att man där kan se ärkehertig Franz Ferdinands grav. I Gutshot träffar de Lindsey Lee Wells, hennes bufflige pojkvän Colin (som Hassan omedelbart döper om till DAC, Den Andre Colin), ett antal andra ungdomar och Lindseys mamma Hollis. Hollis erbjuder Colin och Hassan arbete med att intervjua ortens äldre för att kunna nedteckna dess historia.

Mötena med människorna i Gutshot och de händelser de är med om där blir en omvändning för både Colin och Hassan, de mognar och tar sina första riktiga kliv in i vuxenvärlden.

Som kvinnlig läsare kan man bli lätt matt över att ta sig an ännu en manlig-huvudperson-mognar-från-pojke-till-man-skildring. Det finns ju ett antal och alla är inte lika angelägna. Men den här tillhör en av dem man absolut ska läsa. Man gillar direkt Colin och Hassan, deras vänskap som två udda fåglar och deras fritt flödande dialog. Jag hade gärna spenderat mer tid i deras sällskap.

Den utvalde

 Författare: Lois Lowry

I ett framtida hårt reglerat samhälle växer Jonas upp i en familjeenhet som förutom honom består av far mor och lillasyster. Det till synes ideala samhället styrs av en omfattande regelbok, man månar om ett väldigt exakt språkbruk, lögner är bannlysta och de olika åren under ett barns uppväxt innehåller olika på förhand bestämda moment. "Nybarn" kontrolleras noga under sitt första levnadsår. Är de inte till belåtenhet befrias de från samhället. Det samma gäller de gamla på ålderdomshemmet, de befrias också från samhället när deras tid är inne och detta firas med en glädjefylld ceremoni.

Jonas ska snart "bli tolva". Det är en av livets viktigaste ceremonier då alla barn får sin framtida uppgift tilldelad sig och deras barndom anses avslutad. Jonas gruvar sig lite. Han vet inte, till skillnad från många av sina jämnåriga, vad han vill göra eller lämpar sig för. På ceremonin händer det ofattbara, Jonas blir inte uppkallad. Han får vänta till sist och då visar det sig att han blivit utvald till samhällets nya "minnesbevarare", något som han inte förstår vad det innebär mer än att det är en stor ära och kommer att medföra stor smärta.

Detta är en berättelse om hur en värld där man försöker ta bort allt som är obehagligt, allt som skapar smärta och olycka och därigenom avlägsnar även andra känslor som till exempel kärlek och ilska. Samhället är tryggt och välplanerat men saknar färger, minnen och egna viljor. Jonas nya roll som minnesbevarare får fjällen att falla från hans ögon, han får ett perspektiv på världen som ingen annan där har, förutom den gamle minnesbevararen och han är väldigt gammal och trött.

Detta är en bok som passar väl in i den stora dystopitrenden som sköljer över ungdomsboksmarknaden just nu. Att den återutges på svenska just nu hänger samman med att den nyligen filmatiserats, första svenska upplagan kom 1997. Det är en för genren ganska kort bok, samtidigt får vi veta väldigt mycket om det samhälle Jonas lever i. Boken ger mycket att diskutera när det gäller samhällsskick, individens frihet och var historielöshet kan göra med oss. Slutet är öppet, så vi hoppas att även de följande delarna också kommer på svenska i lika fina upplagor så att vi får veta hur det går för Jonas och de andra.

Natur och Kultur, 214 sidor


tisdag 10 februari 2015

Systern från havet

Författare: Ulf Stark
Illustratör: Stina Wirsén

På ena sidan Östersjön bor en flicka, Sirkka, med sin mamma och pappa. Sirkka längtar efter att lära sig cykla. På andra sidan, i väster, bor Margareta med sina föräldrar. Hon längtar efter en hund. Så blir det krig. Sirkkas pappa kallas ut i fält och Sirkkas mamma skickar iväg Sirkka över havet till landet i väster för att hon ska vara trygg tills kriget är över. I väster tänker Margaretas föräldrar att det nog hade varit bra med en lekkamrat åt Margareta och lovar henne en överraskning. Margareta tror så klart att hon ska få en hund. Men det är en flyktingflicka från landet i öster. Det blir en hård start för de bägge flickorna. Så småningom finner de varandra och när Sirkka till slut får åka hem är de båda ledsna fast mest Margareta.

Hur vuxna kan vara så dumma att de tar emot ett flyktingbarn för att deras eget barn behöver en lekkamrat och en "överraskning" gör ont i mig när jag läser. Men förutom den blundern är Margaretas föräldrar goda och fulla av fina förutsättningar. Det här är en ganska textrik bilderbok. Ändå är bilderna den största behållningen. Stina Wirséns illustrationer finns på alla sidor och är stundtals så att man tappar andan, drabbande. Samtidigt kan de ibland vara väldigt söta på samma gång. Den dubbelheten tror jag gör att många kommer att kunna ta till sig den här berättelsen om flykt och om en del av vår historia.

Bonnier Carlsen.

Järnprovet

Författare: Holly Black, Cassandra Clare

Magisteirum, första boken.
Två av fantasygenrens grand ladies slår sig ihop för att skriva mellanåldersfantasy. Kan det bli annat än bra? Nope! Järnprovet är den första av fem planerade delar i serien Magisterium.

I en prolog får vi följa trollkarlen Alistair Hunt när han hittar sin hustru och stora delar av trollkarlskollektivets barn, sjuka och gamla nermejade, dödade, i en glaciärgrotta. Det är följderna av ett grymt krig mot den stora Fienden. Enda överlevande i grottan är han son som fortfarande är ett spädbarn. Han har fått ena benet krossat men verkar annars oskadd. Men bredvid sin döda hustru ser Alistair hur hon, med sina allra sista krafter, ristat i isen: "Döda barnet".

Så klart dödar inte Alistair sin son. Och i första kapitlet får vi möta Call. Call är en vresig kille som har svårt att få vänner. Han är halt eftersom benet aldrig blivit riktigt bra trots åtskilliga operationer. Call har alltid vetat att han har magiska förmågor, han har alltid vetat att han kommer att bli kallad till det stora uttagningsprovet till Magisterium och hans pappa har alltid inpräntat i honom hur viktigt det är att han misslyckas. Det värsta som kan hända någon är att komma i trollkarlarnas makt, har Call lärt sig. Trollkarlar är cyniska och grymma. De startar krig och skickar ut barn i striderna utan att tänka på följderna, deras skola ligger i hemska grottor under marken där man kan gå vilse och sannolikheten att man dör utan att de bryr sig det minsta är överhängande. Detta är vad Call fått veta. Så naturligtvis gör han som han tränats på hela sina uppväxt, han misslyckas å det grövsta på proven. Trots det blir han utvald. Så klart. Och livet på trollkarlsakademin börjar, långt från pappas omsorg och varningar. Till en början är Call helt inne på att rymma, eller åtminstone att hoppa av efter sitt första år. Men saker och ting utvecklas inte alls som Call - eller vi läsare- förväntat oss och förutsättningarna förändrar sig.

Detta är två delar Harry Potter, en del Gregor från Ovanjord och en del Divergent och det är riktigt kul att läsa. Gärna högläsning från trean och som egen läsning för alla som tagit sig igenom Harry Potter och vill ha mer.

Bonnier Carlsen, 385 sidor.





måndag 9 februari 2015

Ballongfararen

Författare: Mårten Sandén

Petrinideckarna är tillbaka med sitt sextonde äventyr. Som lundabo tycker jag att de böckerna som utspelar sig i Lund är allra roligast att läsa. Men även för de som inte har någon lundaanknytning är Ballongfararen en gediget berättad äventyrshistoria med alla barndeckargenrens viktiga ingredienser på plats.

Den här berättelsen tar sitt avstamp i loppisen på Södra Esplanaden där privatpersoner kan sälja loppisprylar varje lördagsmorgon. Peter, som är bokens berättare, är en riktig loppiskung och han tar med sig Oskar för att försöka förklara tjusningen med loppisar för honom. Peter hittar en vacker modell av en luftballong som han prutar till sig, för att mycket snart bli erbjuden en rejält större summa av en annan köpare. Oskar blir eld och lågor: Det är ju precis som i Tintin-albumet Enhörningens hemlighet! Och visst är det mystiskt. Varför ville mannen betala så mycket för modellen? Vad är så speciellt med den? Så klart har deckarklubben Hemliga ögat ett nytt fall! Ett äventyr som tar tvillingarna Petrini och deras deckarkollega Lucy både långt bak i historien, på cykelutflykt till Staffanstorp, på forskningstur till UB och högt upp i luften.

Petrini-deckarna är utmärkta högläsningsböcker från årskurs två eller tre. Egen läsning för goda läsare från samma ålder.

Rabén&Sjögren, 206 sidor.

Pappor och pirater

Författare: Katarina Mazetti

Det här är den sjätte boken om Kusinerna Karlsson. Katarina Mazettis barndeckarserie om kusinerna som trillar på olika äventyr hos sin moster Frida på den lilla ön Doppingön. Nu är det vinter och sportlov och den excentriska moster Frida, som lever och arbetar ensam på Doppingön har brutit benet. Kusinerna kallas in för att passa huset och hästen och ska få bo några dygn ensamma på ön. Så klart dröjer det inte länge innan det börjar hända skumma saker. Det lyser i lotstornet när det inte borde göra det, snöguben de byggt rör på sig om nätterna och en liten pojke söker upp dem inne i samhället och berättar en fasansfull historia om en historisk händelse på Doppingön. Dessutom blir det snöstorm och så dyker det upp en väldigt oväntad piratpappa.

Småputtrigt och läsvänligt i fembokstil. Utmärkt högläsning från årskurs två eller egen läsning för duktiga läsare från samma ålder.

Alfabeta, 142 sidor

Min brorsa heter Noa

Författare: Anna-Clara Tidholm
Illustratör: Joanna Hellgren

Saga bor i ett högt hus på ett berg där det alltid blåser mycket. Längre ner i samma hus bok Anisa som är Sagas bästis. De leker, äter middag hos varandra, går ut med granntantens hund och andra vanliga saker som bästisar gör. Saga har en storebror som heter Noa. Nu är han plötsligt arg nästan hela tiden. Han säger att Anisa inte "är riktig" och de ser honom spraya hakkors på en stor sten i en damm. När de frågar Noa om hakkorsen säger han att de är bra, för nazisterna hade sådana och nazister är bäst, tycker han. Saga och Anisa undrar om hakkorsen och nazisterna så de googlar lite på det och får läsa alla möjliga hemska saker. "Oh my God, sa Anisa och ville inte titta mera". Men de båda tjejerna har sett nog, de är på det klara med att nazism inte är bäst.

Det blir allt bråkigare kring Noa, han struntar i skolan och till slut försvinner han hemifrån. Istället kommer en polis och frågar saker om Noa. Han har gjort saker man inte får, inte bara klottrat i centrum.

Det här är en lättläst rakt-på-sak-bok om ett väldigt tufft,ämne. Den som läser den kan inte förbli oberörd och den kommer att väcka många frågor hos den unga läsegrupp den är tänkt för. Man kan också välja att ha den som högläsningsbok för att skapa öppningar för diskussioner.

Alfabeta, 60 sidor.

fredag 6 februari 2015

Gud och Adam och Eva

Författare: Kim Fupz Aakeson
Illusttratör: Eva Lindström

"Och så var det den där historien om Gud och Adam och Eva." Så börjar den här något annorlunda återberättelsen av den kristna skapelseberättelsen. Gud har skapat världen, en del blev bra, en del blev inte så bra. Han gör en superfin trädgård där han samlar allt det fina medan allt det irriterande, som kaktusar, maneter och hårda berg, får vara utanför. Sen ligger han där i sin perfekta trädgård, Gud, och får det så småningom lite långtråkigt. Då bestämmer han sig för att skapa sig en vän och det blir Adam. Adam har inte varit många sekunder i den fina trädgården innan han bli nyfiken på vad som finns utanför. Gud tycker att han är tjatig och blir sur, så han gör ett nytt försök: "den här ska vara en hon, den ska ha bröst. Och ingen snopp." Men Eva är minst lika nyfiken på världen utanför så Gud tröttnar på dem bägge två och säger åt dem att gå någon annanstans och leka. De får göra vad de vill, bara de inte äter av det där äpplet. Men Adam och Eva är så nyfikna av sig. De bara måste ta reda på vad som är så speciellt med just det där äpplet, så hux flux har de ätit upp hela. Gud inser att de där människorna är så nyfikna att han måste låta dem gå ut ur trädgården och titta på det som är utanför. Bara en liten stund. Men de kommer inte tillbaka, de ger sig av för att utforska världen, både det fina och det mindre fina. Gud suckar och tänker: "kanske kunde de knasiga människorna ändå få ut nåt gott av den".

Det här är en skapelseberättelse helt utan syndafall. Det är istället människan obändliga nyfikenhet som står i centrum. Det är sympatiskt tycker jag. Och berättat med mycket kärleksfull humor. En utmärkt bok att använda i skolan när man läser olika skapelsemyter för att belysa det faktum att alla berättelser kan återges på olika sätt, det finns inget som är det rätta. En kanske petig invändning mot en annars mycket fin och rolig bok är att det är tråkigt när kvinnor definieras efter vad de inte har (snopp) istället för vad de har (snippa).

Alfabeta, bilderbok

torsdag 5 februari 2015

Simon mot Jakob

Författare Jörn Jensen
Illustratör: Jan Solheim

Simon mot Jakob är den senaste av böckerna i Jörn Jensens nya lättlästa fotbollsserie. I höstas kom Simon och Messi, Simon gör mål och en till kommer i vår: Simon fintar. Jensen är ju mest känd i Sverige för Kasper-böckerna, också de fotbollsböcker, och de roliga Palle-böckerna om Palle och hans klantiga pappa. Nu kommer alltså en ny serie och nu på en mycket lätt nivå med två till fyra rader per sida och färgillustrationer över hela uppslagen. Simon är huvudperson men kompisen Jakob figurerar också i alla böckerna. I den här boken ska de tävla om vem som är bäst på att stå i mål och sedan spelar de match mot varandra för att ta reda på vem som är bäst. Sympatiskt nog slutar det med att det blir oavgjort bägge gångerna och vännerna konstaterar att de är lika bra.

Det här är böcker i första hand för de nybörjarläsare som gillar fotboll. Något att ta till innan de hunnit få upp flytet nog för Kasper-böckerna.

Nypon, 23 sidor.

onsdag 4 februari 2015

Men finns ändå

Författare: Petter Lidbeck

Jag gillar verkligen omslaget till den här boken! Så lockande. Alla ungar som kastat sig över Angerborns, Lundberg-Hahns eller Olssons böcker med spöktema kommer att kasta sig över den, eftersom omslaget signalerar att det är en bok i den genren. Och då kommer de att bli besvikna, för det är det verkligen inte. Det är en bra bok ändå, men av ett annat slag.

Bianca lever med sin mamma och mormor och har aldrig träffat sin pappa. En dag vill mamma och mormor ha ett allvarligt samtal med Bianca. De berättar för henne att hon har en särskild gåva som ärvs mellan kvinnorna i hennes släkt: hon kan göra sig osynlig. Först tror Bianca så klart att mamma skojar. Men så småningom förstår hon och börjar öva upp sin egen förmåga.

I skolan blir Bianca frånvarande eftersom hon är så upptagen med tankar kring osynligheten och hennes kompisar drar sig undan från henne. Samtidigt får hon upp ögonen för en kille i klassen. Olika saker leder till att hon använder sin osynlighetsförmåga i skolan trots mammas uttryckliga varning och förbud. Hon blir påkommen och skyller på att det var ett trolleritrix. Då anmäler fröken Bianca till skolans talangjakt.

Under talangjakten går allt helt fel. Bianca genomför visserligen sitt trix precis som planerat, men någon har snokat rätt på henne och hennes mamma, någon som vill använda sig av deras förmågor för sina egna syftens skull. En spännande och farlig jakt tar sin början, en jakt som leder Bianca till världsmaktens absoluta centrum i Vita huset och Pentagon.

Spännande, roligt och händelserikt. Kan gärna högläsas från årskurs tre.

Raben&Sjögren, 152 sidor.