onsdag 11 oktober 2017

De försvunna

Författare: Cecilia Lidbeck

Lidbecks senaste bok är en historia med Flugornas-herre-upplägg. På väg till sommarkollot kolar busschauffören vippen rakt över ratten mitt i ingenstans där det naturligtvis inte finns mobiltäckning. Lägerledaren beger sig för att hämta hjälp och beordrar barnen att vänta vid bussen. Men när ledaren inte är tillbaka nästa dag och maten är uppäten bestämmer sig den lilla gruppen barn för att försöka hitta hjälp själva. Det ligger ju ett lik i bussen, så det är inte så svårt att förstå att de inte vill stanna där, men att de beger sig åt andra hållet istället för åt det hållet de kom ifrån är väl lite ologiskt.

Genast uppstår konflikter och grupperingar i gruppen. Judit håller sig till Noomi som har skadat foten i busskraschen. Hon kan egentligen inte gå så långt, men Judit vill vara med henne, känner att hon är den enda hon kan lite på i gruppen. Än så länge har de lite vatten men snart är det också slut. Vem bestämmer, vem ljuger, vem döljer saker för andra? Hur ska de få vatten, mat, skydd från väder och vind? Och när ska någon hitta dem? Snart börjar hunger och hopplöshet ta ut sin rätt. Sinnen förmörkas, sunt förnuft existerar inte längre och dagarna flyter ihop...

Sant spännande och en modern och mer angelägen version av Goldings berättelse. Lämplig för mellanstadiet, bra som högläsning.

Lilla piratförlaget, 254 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar