tisdag 10 oktober 2017

Den underjordiska järnvägen


Författare: Colson Whitehead

Cora är 16 år och lever som slav på ett bomullsplantage i Georgia. Hennes mor har försvunnit och Cora tror att modern flytt utan henne. Ensam, utstött och utsatt flyr hon slutligen tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr.

Flyktvägen tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv. I South Carolina får Cora namnet Bessie och får arbeta i museéts monter för att skildra plantagearbetarna i södern.

Slavjägaren Ridgeway är snart Cora och Caesar på spåren och han kommer jaga dem från stat till stat. Han känner till den hemliga rörelsen som gjort deras flykt möjlig och drömmer om att förgöra denna.

I boken skildras den underjordiska järnvägen som en faktiskt underjordisk järnväg, men i verkligheten blev det benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr.

Whiteheads roman om Cora är en brutalt skräckfylld berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet. Den speglar det vidriga slaveriet som vi än idag ser efterverkningarna av.

Boken har belönats med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017.

316 s. Albert Bonniers förlag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar