söndag 8 april 2018

Falafelflickorna

Författare: Christina Wahldén

Det är sommarlov och värmebölja. Hawa svettas, sjalen kliar och hon är uttråkad. I den helt vanliga svenska förorten där hon bor har några åkt på semester, andra, som Hawas familj, inte. Men en som ska på semester är den lokala bibliotekarien Barbro. Hon ska på yogaläger i Indien och behöver någon som passar hennes hund. Hawa får hedersuppdraget och med det en nyckel till det sommarstängda biblioteket. Där bor schäfern Bilbo som Hawa lovat att gå ut med tre gånger om dan.

Hawa har en dröm, det är att bli polis. Trots, eller kanske just för att, många inte litar på polisen där hon bor tror hon att hon skulle kunna göra skillnad. Hon kollar mycket på polisens hemsida och varje kapitel i boken inleds med ett citat därifrån. Men att bli polis känns än så länge lite ouppnåeligt, tills vidare verkar det enklare att vara detektiv. Därför startar Hawa en detektivbyrå: "Hemliga Hawa, Åtar sig alla uppdrag, Spaning upplysning och information, Fullständig diskretion".

Men eftersom det här är Christina Wahldén blir det naturligtvis inte alls enkelt. Förorten Hawa bor i är inte Valleby och det är inte bortsprungna katter eller borttappade ägodelar som blir Hawas första fall. Istället kontaktas hon av Halima som är rädd för att hennes föräldrar vill gifta bort henne. Hawa gömmer henne i biblioteket när den presumtive fästmannen kommer på besök. Det känns både läskigt och farligt. Men ändå blir det strax värre, för då kommer Leia vars pappa kommit på henne när hon hånglade med sin flickvän Rut och hon behöver också hjälp och skydd.

Det här är å ena sidan en vardagsskildring av förorten med gubbarna som fikar på Café Gyllene Bosporen, torghandlarna, den snälla Falafelmannen och trångboddheten bland alla syskonen hemma i lägenheten. Å andra sidan tar den upp många av förortens tyngre problem med gängkriminalitet, hedersproblematik och misstro mot myndigheter och i viss mån förtar normaliserandet av livet i förorten. För naturligtvis finns det månader och år som går utan att en unge som vill starta en detektivbyrå måste ta tag i hedersvåldsproblem och naturligtvis finns det bortsprungna katter att leta efter där också. Det fina med boken är ambitionen att gjuta hopp i alla ungar som växer upp i dessa områden, att intala dem att de kan bli vad de vill, att de själva äger sitt öde och sin rätt att påverka. Och att det finns hjälp att få när problemen stiger en åt huvudet.

Passar från trean till sexan.

Rabén & Sjögren, 126 sidor.

1 kommentar: